SVETOMIR SVETA MADŽAREVIĆ: LUŽNIČKA ŠKOLA – KOLEVKA ZNANJA

MojaGalerija: Bojan Otašević, crtež 14, akril na papiru 100x70cm, 2008; MojaKritika: Emil Živadinović, jul 2011.

Lužnice, jedno maleno šumadijsko selo, proslavilo je 26. juna 2011. godine svoj značajan jubilej – 140-ti rođendan svoje škole (Osnovna škola „Sreten Mladenović – Desimirovac, Odeljenje u Lužnicama).

Tom prilikom održana je promocija knjige „Lužnička škola – kolevka znanja“, publikacija brižno pripremljena za tu prigodu. Autor je Svetomir Sveta Madžarević, koji je svojim Lužnicama i Lužničanima 2009. godine već podario značajan spomenik, knjigu „Lužnice kroz vekove“, zajedno sa sada već pokojim Golubom Lazarevićem.

Promovisanju knjige „Lužnička škola – kolevka znanja“, te učestvovanju u izradi iste, pored Svete Madžarevića doprineli su i brojni saradnici, od kojih ću tek neke uspeti da pomenem: Radojko Damjanović, Predrag Ilić, Stanislava Ivanov, Miodrag Pavlović, Radomir Joković, Jasmina Milanović, Slavko Nikolić...

Na opštu žalost, skup je počeo minutom ćutanja prof. dr Srećku Đorđeviću, Lužničaninu, redovnom profesoru Medicinskog fakulteta i hirurgu-urologu svetske klase, koji je prethodnog dana tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći (takođe i član odbora za proslavu jubileja, posvećeni Lužničanin).

Na promociji su govorili brojni zvaničnici, a učenici škole su recitovali stihove lužničkih pesnika. Bilo je reči o ulozi škole kroz nemirnu istoriju, o školi danas, te o aktivnostima „Riznice“, koja je selo Lužnice ucrtala na kulturnu mapu Srbije (i Rumunije!).

Osim uvodnih tekstova autora i recenzenata, knjigu čine brižljivo prikupljeni hronološki podaci o svim učenicima koji su od osnivanja škole pa do danas bili njeni đaci. Svi poimenice, sa svim raspoloživim fotografijama svih generacija, kao i osvrtom na najviđenije učenike škole – potonje generale, sudije, lekare... Tu su i podaci o svim učiteljima i direktorima koji su službovali u Lužnicama, a jedan od kurioziteta knjige je da je u njoj mesto našao (fotografija) čak i legendarni Pele, najbolji fudbaler sveta svih vremena, a koji se jednom prilikom zatekao u Kragujevcu i dobio poklon iz ruku Lužničanina.

Svetomir Madzarevic

 

 

Luznicani

 

 

Luznicka skola, promocija knjige

Promocija ove knjige zbilja me nije podsetila niti na jednu drugu – prisustvovalo je bezmalo celo selo! Meštani su pažljivo odslušali ceo program, a zatim su svi zajedno krenuli na organizovan ručak, prema proceni autora ovog teksta – više od 300 ljudi. I bezmalo je svako uredno kupio svoj primerak knjige! Svi oni imaju nešto zajedničko – bili su učenici lužničke škole, kao i njihovi očevi, majke, pradedovi. I poimenice, svako od njih je pomenut u knjizi! Sa njima su ručali i njihovi učitelji, nastavnici, profesori, oni, hvala Bogu, živi i koji su mogli da dođu, još jednom su svi okupljeni zajedno pretresali stare događaje. Tokom ručka, brojni govornici su izlazili za postavljenu govornicu, od uglednih zvaničnika Grada Kragujevca i drugih institucija i nevladinih organizacija, pa do sasvim običnih meštana (planirana muzika je izostala zbog tragične pogibije doktora Srećka Đorđevića).

 

Rucak u Luznicama

Bilo je tu podsećanja i na Lužničane kojih više nema među živima, meni (koji takođe imam korene u Lužnicama) je bilo neobično da slušam kako pojedini stariji pričaju o mom dedi (inače pokojnom više od šest decenija), o zajedničkim događajima i druženju, kao da je to još uvek nešto aktuelno i blisko...

 

MojaKritika: Emil Živadinović, 2011; Naslov knjige: Lužnička škola – kolevka znanja; Autor: Svetomir Sveta Madžarević; Godina izdanja knjige: 2011; Izdavači: Autor, „Riznica“ Lužnice i Grad Kragujevac; CIP – Biblioteka Matice srpske, Novi Sad; 373.3/ .4 (497.11 Lužnice) „1871/2011“; ISBN 978-86-88045-06-3; COBISS.SR – ID 264560135

Poseta:6395

KOLUMNA - poseta(51871)

UTOPIJA - poseta(17551)

ATLANTIS - poseta(17232)

RIZNICA - poseta(155517)

ZONA - poseta(7092)